Atlantic States Marine Fisheries Commission

NEAMAP Interactive Workshop on the Application of Commercial Fishing Gear and Scientific Monitoring Equipment

November 12, 13 & 14 2024 Location: **Virginia Institute of Marine Science** 1443 Greate Rd Gloucester Point, VA 23062

Agenda

<u>Day 1- FISHING GEAR TYPES</u> (Davis Hall, Owens-Bryant Boardroom)

9:00am- Welcome, Introductions & Workshop Overview (J. Gregg VIMS/J. Patel ASMFC)

9:15am- What are the different gear types used in fisheries surveys? (J. Gregg VIMS)

9:40am- Presentation of Trawl Sweeps (C. Roebuck Commercial Fisherman)

10:25am- Quick Break (5min)

10:30am- Presentation on Gill Net Construction (J. Gregg VIMS)

11:15am- Presentation on Pot/Trap Fishing (T. Smart SC DNR)

12:00pm- Break for lunch

1:30pm- Presentation on Long Line Fishing (W. Bubley SC DNR)

2:15pm- Presentation on Acoustic Applications (D. Gregg VIMS)

3:00pm- Break (10min)

3:10pm- Practical Session Outside on Gill Nets and Long Lines

4:30pm- *End of Day 1*

Day 2- APPLIED TECHNOLOGY (Davis Hall, Owens-Bryant Boardroom)

8:30am- Welcome Back (J. Gregg)

8:35am- Reviewing net mensuration systems: (Moderator: VIMS)

- What are the existing options & benefits?
- Discussion of sensor options for small and large nets

9:00am- Presentation on Net Mensuration (M. Hillers Kongsberg Maritime)

10:30am- Break (15min)

10:45am- Vendor presentations on digital data capture technology (G. Walsh, Duncan-Parnell, Premier Dealer for Juniper Systems)

12:15pm- Break for lunch

1:45pm- Vendor presentations on digital data capture technology (C. Bonzek, FEED Software)

3:15pm- *Break (10min)*

3:25pm- *Continued* Vendor presentations on digital data capture technology (*C. Carroll, BigFin Scientific-Fish Measuring Boards*)

5:00pm- End of Day 2- No Rush, Informal Discussion with Vendors

Day 3- TRAWL GEAR, HARDWARE, ADJUSTMENTS, MAINTENANCE & REPAIR

(Davis Hall, Owens-Bryant Boardroom)

8:30am- Welcome Back (J. Gregg)

8:35am- Day 2 Wrap-up on Applied Technology: (Moderator: VIMS)

- Discussion of what works best for your survey
- Discussion of smaller and innovative ideas used on other surveys

9:00am- Parts of a Trawl, Components, Materials & Wire Rope (J. Gregg VIMS, T. Bendiksen Reidar's Manufacturing)

10:20am- *Break (10min)*

10:30am- Rigging, Hardware, Trawl Doors & Trawl Door Adjustments (J. Gregg VIMS T. Bendiksen Reidar's Manufacturing)

12:00pm- *Break for lunch*

1:30pm- Meet @ VIMS Boat Basin and Marine Operations Shop- End of Greate Rd

Practical Session Outside on Materials, Knots, Construction and Repairs (*T. Bendiksen Reidar's Manufacturing & R. Ruhle Commercial Fisherman-Captain & Owner F/V Darana R*)

3:00pm- *Break (15min)*

3:15pm- Open Discussions in the VIMS Marine Operations Shop Building on Gear, Technology & Methodology (*Moderator: VIMS*)

4:30pm- End of the Workshop